دسته‌بندی نشده

نظرات چهارگانه چین درباره موضوع هسته ای ایران

زمان مطالعه: ۳ دقیقه
علاوه بر وانگ یی، محمدجواد ظریف وزیر خارجه ایران، سرگئی لاوروف وزیر خارجه روسیه، ژان ایو لودریان وزیر خارجه فرانسه، هایکو ماس وزیر خارجه آلمان و دومینیک راب وزیر خارجه انگلیس در جلسه شرکت کردند.
وانگ یی وزیر خارجه چین در این جلسه خروج آمریکا از برجام و اعمال حداکثری فشار بر ایران را دلیل اصلی انحراف مساله هسته ای ایران از مسیر درست خوانده و گفت، بازگشت کامل آمریکا به برجام و اجرای مجدد تعهدات آن راه حل اساسی بحران کنونی است.
او وضعیت هسته ای ایران را وارد یک مرحله حساس خوانده و گفت، از یک سو رئیس جمهور منتخب آمریکا به روشنی آمادگی خود به بازگشت به برجام را اعلام کرده اما از سوی دیگر، در زمان کنونی فشارهای آمریکا بر ایران هر روز شدت می گیرد.
او برجام را رو به رو با فرصت ها و نیز رو به رو با چالش ها خواند و نظرات چهارگانه چین در این مساله را تشریح کرد که به شرح زیر است:
یک، باید بدون تردید برای حفظ برجام تلاش کرد. باید ضمن حفظ عزم راسخ راهبردی و مخالفت شدیدتر با اعمال فشار حداکثری بر ایران، برای حفظ برجام تلاش ها و هماهنگی های فعالانه تری میان طرف ها انجام گیرد.
دو، باید آمریکا را هرچه زودتر به برجام بازگرداند. آمریکا باید در اسرع وقت بدون هیچ قید و شرط به برجام بازگشته و تحریم ها علیه ایران و دیگر نهادها و اشخاص طرف ثالث را لغو کند؛ از سوی دیگر، ایران نیز پیروی از تعهدات خود را از سر گیرد؛ هیچ طرفی نباید شرط جدیدی ایجاد کند؛ چین نیز پیشنهاد می کند جلسه بین المللی با حضور طرف های برجام به علاوه آمریکا به منظور آغاز روند بازگشت آمریکا به برجام برگزار شود.
سوم، اختلافات میان طرف ها درباره رعایت تعهدات برجامی را باید با ایجاد یک سازوکار و در چارچوب آن حل کرد؛ متهم کردن و اعمال فشارها جز کاهش و تضعیف توافقات برای حفظ برجام هیچ نتیجه دیگری ندارد و تنها با گفت و گو و همکاری می توان بین حقوق و تعهدات توازن ایجاد کرد؛ وحدت باید حفظ شود و اختلافات باید تحت کنترل قرار گیرد؛ منافع و حقوق اقتصادی ایران نیز باید مورد تضمین کامل قرار گیرد؛ در چارچوب شورای امنیت سازمان ملل نیز باید با مساله هسته ای ایران برخورد مناسب و از آژانس بین المللی انرژی اتمی برای انجام بازرسی هسته ای در ایران و تعمیق همکاری با ایران پشتیبانی کرد.
چهار، باید با مساله امنیت منطقه ای برخورد مناسب داشت؛ برجام روشی نیست که بتواند همه  مسایل را حل کند از این رو، ایجاد پیوند مستقیم بین موضوع امنیت منطقه ای و موضوع هسته ای ایران باعث مانع تراشی برای اجرای تعهدات طرف های برجام خواهد شد؛ چین پیشنهاد می کند که یک پلتفرم گفت و گوی چندجانبه ویژه در منطقه خلیج فارس به منظور آغاز یک روند گفت و گوی فراگیر در منطقه ایجاد و اجماع تدریجی توافقات طرف ها درباره موضوع امنیت منطقه ای ایجاد شود؛ چین نیز مایل است این پیشنهادات خود را با پیشنهادات مشابه مطرح شده توسط دیگر طرف ها از جمله روسیه هماهنگ تر سازد.
وزیر خارجه چین تاکید کرد که چین همانند گذشته برای حفظ و اجرای برجام تلاش پایدار می کند و مایل است تا برای ازسرگیری اجرای کامل و موثر برجام و حفظ صلح و ثبات منطقه خاورمیانه با دیگر طرف های مربوط همکاری بیشتر کند.
این نشست با صدور بیانیه ای مشترک به پایان رسید. طرف ها در این بیانیه پس از جلسه بار دیگر بر عزم خود برای حفظ برجام و قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت و تضمین اجرای کامل و موثر آن ها تاکید کردند.
در این بیانیه مشترک همچنین بر تاسف طرف ها از خروج آمریکا از برجام و اثربخشی قطع نامه ۲۲۳۱ شورای امنیت تاکید شده است.
طرف ها در این بیانیه همچنین با وجود احتمال بازگشت آمریکا به برجام موافقت و اظهار کردند در این راستا همکاری می کنند.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا