اقتصادیبالای صفحه دسته بندیبودجهخبر ویژه

طرح اصلاح سازوکار بررسی لایحه بودجه سالانه کشور در مجلس فوریتی شد

زمان مطالعه: ۳ دقیقه

به گزارش پیام فوری به نقل از تسنیم، نمایندگان مجلس شورای اسلامی در جلسه علنی امروز (سه شنبه ۲۳ آذر) قوه مقننه  و  در جریان بررسی طرح اصلاح ماده ۱۸۲ آیین نامه داخلی مجلس به منظور اصلاح سازوکار بررسی لایحه بودجه سالانه کشور، با بررسی دوفوریتی این طرح با ۱۸۹ رأی موافق، ۵۰ رأی مخالف و ۵ رأی ممتنع از مجموع ۲۴۹ نماینده حاضر در صحن موافقت کردند.

محمدباقر قالیباف رئیس مجلس درباره نحوه بررسی لایحه بودجه سال ۱۴۰۱ گفت: نمایندگان محترم به این نکته توجه کنند؛ وقتی لایحه بودجه می‌آ‌ید بر اساس آیین‌نامه رسیدگی به لایجه یک شوری است، یعنی ما لایحه را بدون هیچ دخل و تصرفی به کمیسیون‌های تخصصی و بعد کمیسیون تلفیق می‌دهیم، بعد از بررسی‌های کمیسیون تلفیق که آنجا کلیات و جزئیات را بررسی می‌کنند، دوباره به صحن می‌آید و ما کلیات را تصویب می‌کنیم و بعد وارد جزئیات می‌شویم.

وی ادامه داد: اما دو سال متوالی است که وضعیت به گونه دیگر است یعنی در سال آخر مجلس دهم نیز این اتفاق افتاد که بعد از اینکه در تلفیق کلیات و جزئیات لایحه بودجه تصویب شده بود، کلیات در صحن رد شد، سال گذشته هم دوستان به یاد دارند که در بودجه ۱۴۰۰ کلیات در مجلس پس از تصویب در تلفیق رد شد، طبیعتاً وقتی کلیات رد شود باید به دولت بازگردد، به دولت بازگشت و دولت اصلاحاتی انجام داد و مجدداً به مجلس آمد.

رئیس مجلس شورای اسلامی ادامه داد: لذا در این رابطه بحث شد که اگر بررسی لایحه بودجه به صورت دو شوری شود، مناسب‌تر است، به همین دلیل در جلسه هیأت رئیسه بحث شد که این موضوع را در اختیار مجلس قرار دهیم و همان طور شود که نظر مجلس است، به هرحال این مسئله به صورت فوریت آمده و ما می‌خواهیم فوریت آن را مورد بحث بگذاریم، طبیعتاً دوستان اظهارنظر می‌کنند و تصمیم نهایی با مجلس است.

محسن زنگنه نماینده تربت حیدریه نیز به عنوان متقاضی دو فوریت این  طرح اظهار داشت: در حال حاضر طبق آیین‌نامه روند بررسی لایحه بودجه اینگونه است که نمایندگان فرصت ارائه پیشنهادات درباره بودجه را دارند و سپس فرصتی برای کمیسیون‌های تخصصی برای ارائه پیشنهادات و گزارش خود به کمیسیون تلفیق داده شده است. بعد از آن نوبت به بررسی بودجه در کمیسیون تلفیق می‌رسد.طبق آیین‌نامه مجلس شورای اسلامی کمیسیون تلفیق دو هفته فرصت برای بررسی بودجه داشته و می‌تواند آن را دو هفته دیگر تمدید کند یعنی فرصت یک ماهه‌ای در اختیار کمیسیون تلفیق برای بررسی جزییات لایحه بودجه وجود دارد.

وی ادامه داد: طبق ماده ۱۸۲ بعد از طی شدن این روند اگر مجلس شورای اسلامی به کلیات رای ندهد لایحه به دولت برگردانده می‌شود اتفاقی که در سال گذشته هم رخ داد. با ارجاع به دولت ممکن است جداول و ارقام مجددا عوض شود و بعد دوباره پروسه بررسی در کمیسیون تلفیق تکرار می‌شود.

عضو کمیسیون برنامه و بودجه و محاسبات مجلس تصریح کرد: ما در اصلاح ماده ۱۸۲ پیش‌بینی کردیم که اگر کمیسیون تلفیق کلیات بودجه را تصویب کرد قبل از ورود به جزییات گزارش خود را به صحن علنی ارائه می‌کند اگر نمایندگان در صحن علنی کلیات را تصویب کردند آن زمان تلفیق وارد بررسی جزییات می‌شود. سپس تلفیق در مدت مقرر در آیین‌نامه به بررسی جزییات پرداخته و بعد از آن گزارش جزییات را به مجلس شورای اسلامی داده و مجلس مستقیم وارد کلیات می‌شود اگر هم مجلس هم در همان ابتدا به کلیات رای نداد لایحه به دولت برای اصلاح در موعد قانونی ارجاع می‌شود.

زنگنه  عنوان کرد: با این حال در وقت مجلس شورای اسلامی صرفه‌جویی می‌شود و کار عبث و بیهوده‌ای صورت نمی‌گیرد که یک ماه تلفیق جزییات را بررسی کرده و سپس به مجلس شورای اسلامی ارائه کند که احتمال رد آن در مجلس وجود دارد و آنگاه باید مجلس دوباره از ابتدا وارد بررسی کلیات و جزییات شود.

وی ادامه داد: ما در ماده ۱۸۲ آورده‌ایم که لایحه بودجه دولت دو شوری می‌شود و یک تبصره اضافه شده که اگر کلیات رد شود به دولت برگردانده تا دولت آن را در مهلت قانونی اصلاح کرده و به مجلس شورای اسلامی ارجاع دهد.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا